http://www.zoofirma.ru/

Bolyai János Katolikus Általános Iskola

 

http://www.zoofirma.ru/
http://www.zoofirma.ru/

„Édes délután” és szobrászkodás a KalendARTistáknál

 

A 2020.-21-es tanévben elnyert NTP-KNI-20 komplex tehetséggpndozó és fejlesztő programok támogatása pályázaton iskolánk, a Bolyai János Katolikus Általános Iskola vizuális műhelye 800.000 Ft-ot nyert. A Nemzeti Tehetség Program pályázata keretében működik és valósítja meg programját hétről-hétre iskolánk KalendARTisták vizuális tehetségműhelye 16 lelkes diákkal, Karaszné Hudák Tünde műhelyvezetővel, és a program megvalósításába bevont környékbeli művészek közreműködésével.

Programunk éves tematikája úgy épül fel, hogy változatos vizuális eszközökkel összefüggően bemutatjuk, elemezzük az esztendő egyházi ünnepeinek, és a hozzá kapcsolódó népi hagyományvilág jeles napjait, főbb állomásait hónapról-hónapra, a hagyományok alaposabb megismerése, megőrzése céljából. Ehhez illesztjük hozzá a legkiemelkedőbb nemzeti ünnepeinket.
Ennek eredményeként állítottunk össze 2021 decemberében az eddig elkészült munkákból egy 2022-es „iskolai kalendáriumot”, naptárt, amit iskolánk karácsonyi ajándékként adományozott egyházi fenntartóinknak, a helyi önkormányzatnak, de szép számmal kértek belőle iskolánk tanárai, tanulói és szüleik is. Mivel a második félévben is sok értékes munka született, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, így már hagyományként készül a 2023-as jövő évi kalendáriumunk.
Május hónapban Ekker Róbert szerencsi szobrászművész tartott foglalkozásokat a KalendARTistáknak, akinek köztéri alkotásai közismertek, és a Szerencsi Csokoládéfesztiválokon, éveken át készítette/faragta híres csokiszobrait. Elmondta hogyan készítik a kakaóbabból a csokoládét, majd felidézte a nagy múltra visszatekintő szerencsi csokoládégyártás múltját – jelenét. Az érdekes elméleti bevezető után a tanulók nagy lelkesedéssel készítették el folyékony ét-és tejcsokoládéból saját csokitáljukat, amiket aszalt gyümölcsökkel és olajos magvakkal díszítettek. Igazán emlékezetes „édes délutánban” volt részünk.
Az utána következő hetekben tanulóink szobrászkodtak, megismerkedtek az agyaggal, mint a szobrászat egyik alapanyagával, az agyag tulajdonságaival, felhasználási lehetőségeivel. Különös élményt jelentett számukra, amikor egy szilikon negatív formába egy gyönyörű hófehér Mária szobrot öntöttek ki gipszből. Nem mindennapi élmény volt egy szobor öntését végigkövetni, részt venni a munkafolyamatokban. Ezt a Mária szobrot Ekker Róbert szobrászművész iskolánk kápolnájának ajánlotta fel. Köszönjük!
Az NTP pályázat támogatásával működő KalendARTisták vizuális tehetségműhelye elindítása óta tanulóink sokszínű, változatos, kreatív kézműves foglalkozásokon vettek és vesznek részt még a tanév végéig. A záró foglalkozásunk június 10-én lesz, ami Huttkay Tímea tokaji népi bútorfestő vezetésével lesz megtartva. Természetesen arról is beszámolunk majd.