http://www.zoofirma.ru/

Bolyai János Katolikus Általános Iskola

 

http://www.zoofirma.ru/
http://www.zoofirma.ru/

Lelki percek

Ha péntek van és 7:45, akkor lelki percek iskolánk aulájában. Ilyenkor diákok, pedagógusok, szülők és mindenki, aki jelen van átélheti azt a lelki feltöltődést, amit kapunk hétről hétre. A mindenkori aktualitásnak megfelelően, követjük az egyházi év legfontosabb eseményeit – advent, karácsony, vízkereszt, nagyböjt, húsvét – a katolikus egyház szentjeinek ünnepeit, emléknapjait – Szent Gellért, Szent Márton, Szent Erzsébet, Szent Miklós, Szent Margit – valamint a szentírási részek, vagy építő történetek felolvasását követően elmélkedünk az elhangzottakról.

Bővebben...

Szeptember 29.

A szeptember utolsó vasárnapja a katolikus egyházban különleges ünnep: a Szentírás vasárnapja. A templomban a hívek még nagyobb figyelmet fordítanak a „könyvek könyvére”. A pénteki lelki percekben iskolánk közössége is hálát adott a szent könyv létezéséért, a hitünkért. Boros István tanár úr beszélt az Ó- és az Újszövetségről. Bibliai történetekről kérdezgette a gyerekeket, akik bebizonyították a válaszaikkal, hogy jártasak főként az újszövetségi történetekben. A lelki percek végén közösen imádkoztunk.

Bővebben...

Gyertyaszentelés

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án arra emlékezünk, hogy Szűz Mária Jézus születése után negyven nappal bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered a gyertyaszentelés szokása. A pap azért szenteli meg az emberi természetünket jelképező gyertyákat, hogy az isteni Fény kiáradjon és eltöltsön bennünket. A szentelt gyertya mint Jézus Krisztus jelképe egyike a legrégibb szentelményeknek.

Bővebben...

Adventi gyertyagyújtások

Hagyományainkhoz híven a pénteki lelki percek keretében iskolánk aulájában ismét meggyújtottuk az adventi koszorún a gyertyákat. Az első gyertyát Nyiri Tibor Szerencs város polgármestere, a másodikat egy héttel később egy nagypapa, majd a harmadikat egy szülőpáros és a negyediket egy diák lobbantotta lángra.

Bővebben...

„Égtek a szentelt gyertyák!”

Február 2-a a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, mely napon a Római Katolikus Egyház a negyven napos kis Jézus bemutatásáról emlékezik meg. Ebből az alkalomból az aulában Kocsis Sándor plébános osztotta meg gondolatatit a „Lelki percek” keretein belül. Ezután megszentelte a gyertyákat. Iskolánk vezetői is elhelyezték gyertyáikat. A tanulók is gyújthattak egy-egy szentelt gyertyát. A nap folyamán a hittan óra keretein belül is elhelyezhették gyertyáikat a tanulók. A szentelt gyertya mint Jézus Krisztus jelképe egyike a legrégibb szentelményeknek. Azért szenteljük meg az emberi természetünket jelképező gyertyákat, hogy az isteni Fény kiáradjon és eltöltsön bennünket.

Bővebben...