http://www.zoofirma.ru/

Bolyai János Katolikus Általános Iskola

 

http://www.zoofirma.ru/
http://www.zoofirma.ru/

„Erdélyi kirándulás”

A HAT-KP-1-2022/1-001334 számú Határtalanul pályázat keretein belül csodálatos napokat tölthettek a Bolyai János Katolikus Általános Iskola 7-es évfolyamának diákjai Erdélyben. A tanulmányi kirándulást előkészítő nap és sok kutatómunka előzte meg, így a diákok megismerhették azokat a helyeket és történelmi eseményeket, melyek részei voltak útvonalunknak.
 
Az öt nap alatt tanulóink személyesen is átéltek, megtapasztaltak olyan ismereteket, amelyeket már az iskolapadban ülve megszereztek, bővítették tudásukat, megerősödtek az összetartozás érzésében, megélték, hogy kisebbségben élve mennyire nehéz magyarnak maradni.
Utunk első állomása Nagybánya volt, ahol az ásványtani múzeumban megtekintettük a ritkaságokat is tartalmazó ásványgyűjteményt. A buszból pedig pillantást vethettünk a művésztelepre.
Besztercén megcsodáltuk a főtéri lábasházakat, és az egykori ferences templomot. A katolikus templomban pedig a plébános tartott nekünk rögtönzött történelem órát és mesélt a besztercei magyarok életéről.
Gyergyószárhegyen meglátogattuk a Kájoni János Gyermekotthon lakóit, majd Bethlen Gábor gyermekkorának helyszínét, a Lázár kastélyt.
A második napunkon felmentünk a csíksomlyói hármasoltárhoz, majd csodás, imádsággal teli perceket töltöttünk a kegytemplomban.
Megkoszorúztuk a madéfalvi veszedelem emlékművét, Sepsiszentgyörgyön az 1848-49-es honvéd emlékművet, megtekintettük Segesváron Petőfi emlékszobrát, és az óratoronyból csodálhattuk meg a tájat.
Utunk során láthattuk a gyergyószentmiklósi vízimalmot, a prázsmári erődtemplomot, Brassó belvárosát és a híres Fekete templomot, Törcsváron Drakula várát, Torockó házait és a Székelykövet.
Egy kicsit belekóstoltunk Erdély természeti csodáiba is: jártunk a tordai sóbányában, a Hesdát-patak mellett másztuk a sziklákat, a függőhidakat a Tordai-hasadékban.
Kolozsváron megnéztük a Szent Mihály-templomot, a téren álló híres Mátyás-szobrot. Megemlékeztünk Márton Áron püspök szobra előtt az ő elhivatott, példaértékű életéről. Itt nemcsak Hunyadi Mátyás szülőházánál tettük le az emlékezés koszorúját, hanem Bocskai István szülőházának falánál is. A Házsongárdi temetőben egy térkép segítségével kutattuk fel csoportokban híres magyarjaink síremlékét, imádsággal, szavalattal tettük tiszteletünket.
Az osztály programját pedagógusaink szervezték: a projektvezető, Gaszperné Tilman Edina, valamint Lakatos Marianna, Rábai Bence, Szabóné Drozda Orsolya és Szabó Edina.
Reméljük, hogy a felejthetetlen napok és kulturális élmények örökké gyermekeink emlékezetében maradnak, és hálás szívvel gondolnak majd vissza ezekre a percekre.
Köszönjük Magyarország Kormányának támogatását, amelynek segítségével a program megvalósulhatott!