http://www.zoofirma.ru/

Bolyai János Katolikus Általános Iskola

 

http://www.zoofirma.ru/
http://www.zoofirma.ru/

„"Itthonról haza" - Határtalanul Erdélyben”

 

 

 

A Bolyai János Katolikus Általános Iskola hetedikes diákjai a HAT-KP-1-2023/1-001102 számú Határtalanul pályázat keretein belül felejthetetlen napokat tölthettek Erdélyben. Az öt nap alatt bővítettük tudásunkat a határon túli magyarságról, megerősödtünk az összetartozás érzésében, megéltük, hogy kisebbségben élve mennyire nehéz magyarnak maradni.
Utunk első állomása Nagybánya volt, ahol az ásványtani múzeumban megtekintettük a ritkaságokat is tartalmazó ásványgyűjteményt. A buszból pedig pillantást vethettünk a művésztelepre.
Besztercén megtekintettük a főtéri lábasházakat, és a gyönyörűen felújított, egykori ferences templomot, melynek tornyából csodálatos kilátás nyílt a városra. A katolikus templomban pedig imádkoztunk és kértük a Jóisten áldását utunkra. Gyergyószárhegyen meglátogattuk Bethlen Gábor gyermekkorának helyszínét, a Lázár kastélyt.
A második napunkat Csíksomlyón töltöttük. Délelőtt a Csíki Székely Múzeum interaktív kiállításait tekintettük meg. Ebédünket a szabadban költöttük el a kegytemplom közelében. Ebéd után csodás, imádsággal teli perceket töltöttünk a templomban, majd felmentünk a hármasoltárhoz. Szállásunk a Szent István Otthonban volt, ahol a finom vacsora után diákjaink beszélgettek és fociztak az otthonban lakó gyerekekkel.
Megkoszorúztuk a madéfalvi veszedelem emlékművét, Sepsiszentgyörgyön az 1848-49-es honvéd emlékművet, megtekintettük Segesváron Petőfi emlékszobrát, megmásztuk a Diáklépcső 175 lépcsőfokát és megtekintettük az Óratorony kiállításait.
Utunk során láthattuk a gyergyószentmiklósi vízimalmot, a prázsmári erődtemplomot, Brassó belvárosát és a híres Fekete templomot, Törcsváron Drakula várát, Torockó házait és a Székelykövet. Jártunk a tordai sóbányában is, ahol idegenvezetőnk tolmácsolásában sok érdekességet hallottunk a bányáról, és lehetőségünk volt kipróbálni az óriáskereket is.
Kolozsváron megnéztük a Szent Mihály-templomot, a téren álló híres Mátyás-szobrot. Megemlékeztünk Márton Áron püspök szobra előtt az ő elhivatott, példaértékű életéről. Itt nemcsak Hunyadi Mátyás szülőházánál tettük le az emlékezés koszorúját, hanem Bocskai István szülőházának falánál is. A Házsongárdi temetőben imádsággal, szavalattal tettük tiszteletünket híres magyarjaink síremlékénél.
Az utazás programját osztályfőnökeink Csákiné Borbély Mónika és Boros István, valamint pedagógusaink Szabó-Kovács Renáta, Szabó Edina és Rábai Bence szervezték.
Az Erdélyben töltött felejthetetlen napok és kulturális élmények örökké emlékezetünkben maradnak, és hálás szívvel gondolunk majd vissza ezekre a percekre.
Köszönjük Magyarország Kormányának támogatását, amelynek segítségével a program megvalósulhatott!
A 7. a és a 7. b osztály diákjai